[Billede af firmalogo]  

Startside Op Feedback Søg Login

Fremtiden er begyndt
Vi er altid i bevægelse....

 

Startside
Op
VOTACO
Produkter
Landkort og foto
Personale
Foredrag
Info
Musik til festen

Fremtiden er begyndt.

En hverdag som enhver anden.

 28 årige Mette vågner ved lyden af VOTACO, der med blid stemme fortæller, hvilke begivenheder og aftaler, der er på dagens program. Hun drejer hovedet over mod den store, flade TV-skærm, der fylder hele væggen. Systemet går i gang med det ønskeprogram, Mette har valgt at vågne på. 

Hun står op og går ud på badeværelset, der på forhånd er varme- og fugttilpasset Mettes ønsker. Toilettet, der dagligt kontrollerer Mettes fysiske tilstand, vægt m.m., konstaterer, at hun har brug for et tilskud af A-vitamin. Dette overføres automatisk til madcomputeren, der står for dagens menuer nøje tilpasset Mettes behov. 

Hun går hen til sin arbejdscomputer. Her kan hun se, hvad hun skal lave i dag. Hun er sælger. En del kunder har kaldt hendes database for at få mere at vide om nogle varer. Denne er via computeren tilkoblet internettet, så kunderne også har mulighed for at indtaste ønsker og bestillinger. Mette giver dem hver en kode for forskellige "elektroniske brochurer", som straks og automatisk sendes videre til kundernes computere. 

Under morgenmaden taster Mette sig ind på kontoret. Hun vil lige kontrollere aftenens og nattens salg via tv-shoppen. Det er gået fint, så hun vil kun arbejde en halv dag i dag. Hun sidder og drikker kaffe, mens hun ser på "Solklipperen", der er i færd med at klippe græsp1ænen. Den elektroniske morgenavis 1æses igennem. VOTACO har allerede tidligere læst overskrifterne op. Der er bl.a. et ferietilbud om 14 dage på Spacelab. Mette har før haft det i tankerne. 

Senere tager hun bilen ind til byen. Bilens computerskærm viser et kort over vejen med røde linier hen over de veje, der har trafikpropper. Mette kaster et blik på skærmen og vælger den hurtigste rute ud fra computerens forslag. Der er en del trafik, men afstanden mellem bilerne overvåges nøje af bil-computeren, der sørger for tilstrække1ig afstand mellem bilerne. Alt forløber glat. 

Hun standser ved den store parkeringsplads uden for byen (det er flere år siden, man har lavet bilfrie byer) Hun stikker sit kreditkort i parkometeret og trykker på en knap. Computeren fortæller, der er 11 min. til den næste bybus kommer (bussernes ruter overvåges konstant). Så trykker hun på den grønne knap for en el-taxa. Via satellit tilkaldes automatisk den nærmeste positionsovervågede taxa.

 I kontorbygningen er alle døre låst, og der findes ingen dørvogtere. Mette identificerer sig ved "fingeraflæseren", og dørene åbner sig. Hun kunne også have brugt stregkoder indlæst i jakken eller talegenkendelse. Efter en del møder har Mette fri. Hun er lidt depri og vil prøve noget nyt. 

Henne hos frisøren anbefaler de at klippe det lange hår og i stedet få en kort frisure. En svær beslutning. Mette afprøver derfor sit nye udseende foran tv-skæmen. Frisure og farve indtastes og blandes med et billede af Mette. Hendes nye udseende toner frem. Hun kommer til at tænke på dengang, hun gik til skønhedskirurgen og på tv-skærmen prøvede et øjenløft, en fedtsugning i taljen, en mindre næse og et par nye bryster. Men det turde hun alligevel ikke. 

Senere tager hun en el-taxa ud til parkeringspladsen. Hun skal nå at se en sæbeopera, som hun følger med i. Dette klares i taxaen. Bilen har parabol, der automatisk finder den ønskede TV-satellit hun søger. 

Om eftermiddagen skal hun studere. Hun sidder derhjemme og skriver en rapport. Den afleveres på diskette eller direkte over nettet og indeholder aktuelle filmklip og politikerudtalelser som illustration. Alt dette har Mette hentet fra diverse databaser. Det koster en del i kommunikationsudgifter, men hvad gør man ikke for en videre uddannelse? 

Om aftenen går Mette ind i afslapningsvære1set og bereder sig til en hed nat i den virtuelle by. Hun ifører sig sin letvægtsdragt, der er fuld af fysiske impulsgivere placeret overalt på kroppen. Disse giver indtryk af realistiske fysiske berøringer, der sammen med det Head-Mountede display og højtalere giver muligheder for en sanserig aften, måske endda med sex. 

Jørn Christiansen

 

 

Send e-mail til rune@ege-data.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2013 Ege-Data Consult ApS
Senest opdateret: 14. april 2000