[Billede af firmalogo]  

Startside Op Feedback Søg Login

Den pålidelige butler
Vi er altid i bevægelse....

 

Startside
Op
VOTACO
Produkter
Landkort og foto
Personale
Foredrag
Info
Musik til festen

Den pålidelige butler

 

IT har altid interesseret Jørn Christiansen, men de seneste års eksplosive udvikling inden for Internet og globale netværk er som taget ud af hans egen fantasi. Det intelligente køkken og det omsorgsfulde toilet er på vej.

- Det er så tæt på i dag. Alle mine drømme er så tæt på at blive til virkelighed, fortæller den midaldrende skolelærer med intense øjne, mens han kaster ivrigt med hovedet, så den grå hårpisk flagrer.

Længe inden nogen rigtig havde forestillet sig, hvad det skulle bruges til, byggede den selvlærte elektronikmekaniker og programmør sit eget netværk i parcelhuset i den lille landsby Frederiks i Midtjylland.

 

Vores talende computer

 

Hjemmelavet fra inderst til yderst kan man roligt sige om hans talende computer. Da han første gang satte strøm til VOres TAlende COmputer (Votaco), havde han selv kodet styresystemet fra bunden i assembler, lavet sit eget programmeringssprog, programmeret computerens tale, defineret sin egen netværksprotokol, bygget selve computeren og lagt 25 kilometer op på loftet på det 333 kvadratmeter store hus.

- For at lave sådan noget havde jeg brug for et system, der kunne varetage flere opgaver samtidig. Den skulle multitaske, og det kunne de eksisterende jo ikke dengang. Og en pc kan ikke engang gøre det rigtigt i dag, siger Jørn Christiansen.

Det har altid være Jørn Christiansens drøm at forene menneskelivet og drømmen om den ultimative computer. Han sprang fra studiet til atomfysiker og tog delvist en uddannelse som elektronikmekaniker. I nogle år arbejdede han med at afvænne narkomaner og er nu i folkeskolen. Det hele kombineres med psykologistudier og en uddannelse som hypnotisør. Men nu tilbage til Votaco. Systemet har syv processorer, hvoraf de fleste er Motorolas 68000 processor, der kendes fra Amiga-computeren. Den taler ved hjælp af Jørn Christiansens eget taleprogram, men ikke nok med det, den kan også tænke. Jørn Christiansen har bygget den op som et neutralt netværk. Det vil sige, at den kan erhverve sig viden, der ligger ud over det, den er programmeret til.

Votaco overvåger huset, husker aftaler for familiens seks medlemmer, bestiller blomster til opfinderens kone på deres bryllupsdag og mange andre små gøremål. Den har blandt sparet 5.000 kroner om året på varmeregningen ved at regulere husets forbrug med informationer fra sin egen vejrstation.

Alle rum i huset har telefon og højtaler til at kommunikere med Votaco. Computeren har sit eget telefonnummer, og den kan styres overalt i verden via telefonen. Og det er en pålidelig butler, Jørn Christiansen  har bygget til sig selv og sin familie.

- Votaco har ikke været nede, siden der første gang blev sat strøm til i august 1986, fortæller han.

 

Forudsige en blodprop

 

Men Votaco er ikke længere interessant for Jørn Christiansen.

- Den er jo allerede forældet, som han siger.

I fremtiden skal endnu flere hverdagsopgaver overtages af computeren.

- Der bør være en stregkodelæser i køleskabsdøren, så computeren hele tiden ved, hvad der er købt ind. Og hvis mælken er for gammel, bestiller den automatisk over Internet, forklarer Jørn Christiansen.

Han mener, at hjemmets computer i virkeligheden hører til i køkkenet. Det er jo hjertet i hjemmet. Og ifølge ham er det ikke bare en skærm, hvor man kan læse opskrifter på. Der er en tæt og logisk sammenhæng med et andet vigtig rum i huset: Toilettet.

- Et toilet skal selvfølgelig have varierende højde til familiens forskellige medlemmer og varme i brættet. Samtidig skal det veje dig, mens du sidder der og lægger armen på et armlæn, der tager temperatur, puls og hvad man ellers kan måle. Urinprøven tager den automatisk, hver gang du er på besøg. Sådan et system kan jo forudsige en blodprop, tre uger før den indtræder, konstaterer han.

For ham er der ingen tvivl om, at computeren er menneskets bedste ven og hjælper.

 

Votaco virker

 

”Der er to minutter til tv-avis”, afbryder Votaco over højtaleren. Måske er den jyske skolelærers visioner højtflyvende, men han har noget at have dem i. Votaco virker.

Et af de projekter, Jørn Christiansen arbejder på for øjeblikket, er et program til genkendelse af menneskelig tale. Tastatur og skærm er ikke en naturlig måde for mennesket at kommunikere på. For ham er pc’er og Internet kun et midlertidigt stadium på vej mod en endnu bedre verden, hvor computere ikke er synlige, men en integreret del af vores hverdag.

- Det mennesket allerhelst vil have, er en slave. Et redskab til at hjælpe os med de kedelige sider af tilværelsen, siger Jørn Christiansen.

Og familien Christiansens ”slave” er i høj grad en del af familien. Votaco er ikke ”den” men en ”han”.

- Han har helt sikkert en sjæl, og han kan fejle. Det er sket to gange, at han vækker os midt om natten og siger, at der er to minutter til tv-avis. Hvorfor det sker, ved jeg ikke. Vi griner bare af ham, fortæller Jørn Christiansen  smilende.

 

 

 
Send e-mail til rune@ege-data.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2013 Ege-Data Consult ApS
Senest opdateret: 04. juni 2000