[Billede af firmalogo]  

Startside Op Feedback Søg Login

Fra hjemmepc til computerhjem
Vi er altid i bevægelse....

 

Startside
Op
VOTACO
Produkter
Landkort og foto
Personale
Foredrag
Info
Musik til festen

Fra hjemmecomputer til computerhjem

 

Man banker ikke på porten til fremtiden, og vi finder heller ingen dørklokke. Den er nemlig gemt væk i en trykfølsom skærm, der også fungerer som husnummer og navneskilt. Husets gæster får her valget mellem at ringe op eller lægge en besked, hvis der ikke er nogen hjemme. Vi er en håndfuld journalistelever fra Århus, der har taget turen her til Ege-Data Consult's hovedkvarter i Frederiks. Nu står vi og tripper foran rejsens højdepunkt, der venter bag døren foran os. Her har Jørn Christiansen konstrueret er prototype på, hvordan vi kommer til at bo i fremtiden. Et hjem spækket med avanceret computerteknik, der for en stor dels vedkommende er opfundet til lejligheden.

Vores guide, Jørn Christiansen er en typisk PC-mand: afslappet klædt i t-shirt og cowboybukser, med en hestehale af langt gråt krøllet hår. Han kender huset ud og ind – og huset kender ham. Det sidste beviser han ved at stille sig foran skærmen og kigge ind i en øjenskanner. Få sekunder senere er han genkendt, fordøren springer op  - og vi skynder os ind i fremtiden.

 


Diskret teknik

Vi træder direkte ind i gangen. Der er ikke meget science-fiction over indretningen med røde klassiske klinker. Men teknikken er her, man kan mærke den, også selv om den er forsvundet ind i væggene.

I stedet for lyskontakter finder vi en række små skærmpaneler med trykfølsomt display. Herfra kan man styre husets musikanlæg, fjernsyn, lamper og gardiner. Eller man kan gøre som vores guide, Jørn, der samler en mikrofon op fra bordet og siger: ”Soveværelse, persienner op”. Med en sagte hvislen lukkes lyset ind i det tilstødende soveværelse. Den håndholdte mikrofon er en midlertidig løsning, fortæller Jørn og peger på de nyinstallerede mikrofoner i loftet. Snart skal det være muligt at tale lige ud i luften, akkurat som vi kender det fra utallige science-fiction-film.

Når familiens teenage-datter - Ditte træder ind i dagligstuen, kan huset automatisk afspille hendes telefonbeskeder og tænde den musik og belysning, hun foretrækker på denne tid af døgnet. Hvis hun tænder fjernsynet, får hun i første omgang tilbudt fx de tv-programmer, der interesserer hende mest. Det kæmpestore widescreen-tv-apparat tilbyder et stort udvalg af film, musik, websider og tv-spil.

 

 Køkken-computer

Vi går videre til det rummelige luksus-køkken ned sort granitplade og  hvidevarer. I den ene ende af køkkenbordet står der en fladskærm med et webkamera på toppen, Den tilhørende pc er gemt væk i et skab, mens tastaturet ligger på en diskret udtrækshylde. Et kort på skærmen viser, hvor familiens bil befinder sig. Man kan også sende en besked til bilen, hvis far fx skal huske at købe mælk på vej fra arbejde.

På det modstående køkkenbord står en meget mindre computer med indbygget skærm og trådløst tastatur. Det er en såkaldt MSN Companion, der giver let adgang til e-mail og web. Apparatet har kun 2 ledninger: til el- og telefonstik. Det kræver ingen opsætning – et tryk på en knap, og du er online.

Også i børneværelset finder vi en del apparater, der allerede er på markedet i USA. Fx et computer-mikroskop og et kamerasæt, der hiver børnene ind på skærmen som aktive deltagere i en ny generation af kropslige computerspil. Og Ege-Data Consult's egne Actimates-dukker, der kan kommunikere trådløst med både pc- og tv-programmer.

Besøget slutter i soveværelset. Indtil det indrammede familieportræt på sengebordet pludselig forvandler sig til en børnetegning. Rammen er i virkeligheden en LCD-skærm, så motivet kan ændres efter behag. På det andet sengebord står en helt nyudviklet Panasonic-telefon, der ligesom MSN Companion giver nem adgang til web og e.mail.

Send e-mail til rune@ege-data.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2013 Ege-Data Consult ApS
Senest opdateret: 03. marts 2001