[Billede af firmalogo]  

Startside Op Feedback Søg Login

VOTACO - Den elektroniske slave
Vi er altid i bevægelse....

 

Startside
Op
VOTACO
Produkter
Landkort og foto
Personale
Foredrag
Info
Musik til festen

 

VOTACO - Den elektroniske slave

Lærer i Sunds bor i et computerstyret hus.

Dette er VOTACO - Fordøren er åben. Stemmen lyder præcis og tænksom gennem den lille højtaler over døren. Det er husets elektroniske butler, der byder velkommen til Danmarks eneste computerstyrede hjem.

Jørn Christiansen, lærer på Sunds Skole, har i sit hjem i Frederiks landets eneste computerbutler. Et kraftigt computersystem, som Jørn Christiansen selv har udviklet og døbt - VOTACO, VOres TAlende COmputer.

»Fremtidens butler«, erklærer Jørn Christiansen om VOTACO. En elektronisk tjener, der sørger for at huske for en og tage sig af alt kedeligt arbejde.

Ifølge Jørn Christiansen et fast familiemedlem i danske hjem om ti til tyve år.

- Dette er fremtidens hus, siger Jørn Christiansen om sin 333 m2 store villa, der døgnet rundt er overvåget af VOTACO.

VOTACO vækker familien
Hver morgen bliver familiens seks medlemmer vækket af VOTACO, der ringer rundt til hvert enkelt værelse og siger godmorgen og giver en vejrmelding. Derefter tænder den dæmpet radioen i køkkenet og skruer ti minutter senere op for lyden.

VOTACO følger familien den næste time og holder øje med, at alle kommer ud af døren til rette tid.

Så lukker den ned for huset, slukker for al unødvendig elektricitet og skruer ned for varmen. På et år sparer familien på den måde omkring 5.000 kroner.

I løbet af dagen holder Votaco øje med vejret udenfor, så det ikke bliver for koldt indenfor. Når tiden nærmer sig, at familien vender hjem igen, skruer Votaco op for varmen, så familien kommer hjem til et hus med samme temperatur, som da den forlod det.

Ringer til sit hus
Også mere specielle opgaver kan VOTACO klare. En af Jørn Christiansens sønner skal op og gå med aviser klokken 5.30 hver morgen.

VOTACO sørger for at ringe og sige godmorgen. Hvis telefonen ikke bliver svaret, ringer VOTACO i stedet til Jørn Christiansen for at få ham til at vække sønnen. Hvis telefonen heller ikke der bliver taget, kalder VOTACO i stedet til hele familien over husets interne højtaleranlæg.

Jørn Christiansen har også mulighed for at kontakte VOTACO via en telefon og høre til husets velbefindende eller bede VOTACO om at skrue op eller ned for varmen. Hvis der er problemer, kan VOTACO også kontakte Jørn Christiansen over telefonen.

VOTACO er stædig. Den bliver ved, indtil den har udført sin opgave.

- Det har kun den ulempe, at hvis jeg dør, så vil den blive ved med at lede efter mig, indtil en eller anden slukker for den, siger Jørn Christiansen. VOTACO bryder ind og meddeler over højtaleranlægget:
”Klokken er 13.00. Der er plus 1 ude. Temperaturen indenfor er 17 grader. Fyret er sat til 14 grader”.

Votaco våger over familien døgnet rundt. Familiens fire børn er vokset op med computeren og er helt trygge ved den. Da børnene var mindre, var de ikke bange for at være alene hjemme. ”Votaco passer på os.”

Computer er sikkerhed
Selvom VOTACO er til stede hele tiden, registrerer, fører regnskab og arbejder, så føler Jørn Christiansen ikke, at det er overvågning eller kontrol.
Tværtimod, erklærer han.
- Det har intet med overvågning at gøre. Det gør bare livet nemmere. Jeg kan smide mig i en stol og slappe af. VOTACO sørger for resten. Det er ikke kontrol. Det er nemt, siger Jørn Christiansen.

Forleden kom en af Jørn Christiansens piger syg hjem fra skole. VOTACO registrerede, at noget var galt. Døren var blevet åbnet og lukket på et andet tidspunkt end normalt, og derfor kontaktede VOTACO Jørn Christiansen. Han var hjemme 20 minutter senere hos sin pige, der havde været så syg, at hun bare var kravlet i seng.

- Det er ikke overvågning. Det er sikkerhed, erklærer Jørn Christiansen.

Sørger for at huske
Votaco styres fra et isoleret rum i kælderen, Teknodromen. Der er VOTACOs hjerte og forstand, og det er der, Jørn Christiansen arbejder med at udvikle nye programmer.

En kraftig computer arbejder uafbrudt, og på en skærm kan Jørn Christiansen følge VOTAOs arbejde. Radiatorer, fyret, hvem i familien er ude og hvornår er de gået og kommet hjem? Alt sammen glider det nedover skærmen.

Ovenover løber en linie med vigtige datoer. Fødselsdage, helligdage og mærkedage.

- VOTACO fratager en besværet med at huske på alle de datoer, siger Jørn Christiansen. En bestemt dag har Jørn Christiansen specielt meget glæde af, at VOTACO hjælper med at holde øje med.

- Jeg glemmer aldrig vores bryllupsdag. Hvordan kan du dog huske det? spørger min kone. Det er fordi, jeg elsker dig sådan.

”Dette er Votaco. Bagdøren er åben.” VOTACOs stemme lyder i højtaleranlægget. En ny linie bliver skrevet på det grønne skærmbillede. Klokken er 13.17.

Studerede atomfysik
Jørn Christiansen har en alsidig baggrund. En del af studiet som civilingeniør inden for atomfysik, vikar i en børnehave, uddannelse som elektriker, lærerjob og programmør. En alsidig baggrund, der også er nødvendig, når han arbejder med VOTACO.

- Det største problem, der er med at udvikle fremad er, at mange af de ting, som man har brug for, endnu ikke er udviklet. Derfor er man selv nødt til at være en slags multikunstner, siger Jørn Christiansen.
Ikke kun Jørn Christiansens kendskab til fysik og højere matematik kommer ham til hjælp i dag, men også arbejdet med andre mennesker har betydning.

Hvis man skal være god til at arbejde med computere, skal man også være god til psykologi. Man er nødt til at kunne se, hvordan den vil reagere og forstå dens tankegang, siger Jørn Christiansen. Samtidig er Jørn Christiansen også personligt glad for, at hans tilværelse tog en drejning væk fra teoretisk fysik til lærerjobbet.

- Jeg opdagede, at der var noget, der hed mennesker. Hvis jeg ikke havde skiftet, var jeg endt som en teknokrat.

Elektronisk slave
Men hvorfor overhovedet udvikle VOTACO?
Jørn Christiansen er ikke tvivl. VOTACO skal tage sig af alle kedelige og monotone gøremål. Tiden skal i stedet bruges på det, som virkelig optager en.
- Den største fejl, vi nogensinde har gjort, var, at vi afskaffede slaveriet - naturligvis ikke rent menneskeligt. Men alt,, hvad vi foretager os, handler om at gøre livet nemmere for os selv. Hvad vi ønsker er at have en elektronisk slave, der kan lave alt det kedelige rutinearbejde for os. Mennesket er ikke skabt til at arbejde, men til at udvikle sine talenter, erklærer Jørn Christiansen.

Farvel til knapper
Om ti - tyve år vil de fleste hjem være udstyret mod en elektronisk slave. I øjeblikket er prisen svimlende, men Jørn Christiansen er overbevist om, at hvis systemet bliver masseproduceret, vil det ikke komme til at koste mere end 5.000 kroner.

Og computerhjemmet vil ikke stoppe ved VOTACO.
I fremtidens hjem vil der ikke være lyskontakter, håndtag til vandhanen, telefontaster, nøgler eller reguleringsknapper på komfuret.
Computeren vil tage sig af det.
- I fremtiden vil vi slippe for at skulle røre ved alting og sprede bakterier til hinanden, siger Jørn Christiansen. Også indkøb vil kunne klares hjemmefra over computeren. Via butikkernes overvågningskameraer kan man se, hvad der er på hylden. Bestillingen sker på computeren, og varerne bliver derefter bragt til ens dør.

- Det giver et helt nyt perspektiv til diskussionen om de små byer, der dør hen, fordi købmanden er borte, siger Jørn Christiansen.

Bange for nye maskiner
Før Votaco kan blive en del af ethvert hjem, mangler der dog at blive gjort op med den skepsis, der er til computeren.

- Computeren er alle dage blevet brugt til at skræmme med, siger Jørn Christiansen. Mennesker er bange for nye maskiner, som de ikke kan forstå, mener Jørn Christiansen.
- Tidligere var man bange for at køre med hastigheder på over 40 km i timen, fordi man troede, at sjælen ikke kunne følge med. Man har endog eksempler på folk, der har siddet på stationen og ventet på, at deres sjæl skulle nå frem til dem.
Ligesom vi i dag ikke frygter at køre over 40 km i timen, tror Jørn Christiansen også, at der vil være en tilvænning til computeren.

- Unge i dag tager også computerteknologien meget nemmere til sig. De lærer det utroligt hurtigt. I den sammenhæng er jeg en gammel mand, siger Jørn Christiansen.
At computeren er for alle alderstrin viser en trip-trap hjørnestol, der er til familiens yngste.. Den står i et hjørne af stuen foran en computer.

Tal til computeren
Udviklingen af VOTACO har taget et årti, men Jørn Christiansen er fortsat i gang med at udvikle systemet.

I øjeblikket er han ved at udvikle et kraftigere program med talegenkendelse.

- Og det er en bombe inden for computerteknologien, siger Jørn Christiansen. Det nye program vil betyde, at man fremover skal til at tale til tingene.

- Men det er utroligt svært at lære computeren. Den skal lære ikke alene at genkende en stemme, men også forstå, hvornår der bliver talt til den, forklarer Jørn Christiansen.

Goddag-computeren vil blive en erstatning for tænd-sluk knappen fremover.
Ligesom den vil ringe op på telefonen, tænde ovnen, skrue op for vandhanen og åbne døren, når man siger det til den.

- Det vil være slut med nogensinde mere at låse sig ude, fordi man har tabt sine nøgler. For der vil ikke mere findes nøgler, siger Jørn Christiansen.

 

Hvis du vil have yderligere oplysninger, kan du kontakte:

Ege-Data Consult ApS
Dalgasvej 5, DK-7470 Karup J, Denmark
Telefon: +45 86662474
Fax: +45 86661098

Send e-mail til rune@ege-data.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2013 Ege-Data Consult ApS
Senest opdateret: 29. juni 2013