[Billede af firmalogo]  

Startside Op Feedback Søg Login

Et hjem med robot
Vi er altid i bevægelse....

 

Startside
Op
VOTACO
Produkter
Landkort og foto
Personale
Foredrag
Info
Musik til festen

 

Et hjem med robot

Hjemme hos Jørn Christiansen er huset en robot, der er bygget til at betjene familien.


- En højtalerstemme byder mig velkommen, da døren går op til det gule parcelhus.

”Dette er Votaco. Fordøren er åben,” lyder det fra oven med en naturtro stemme. Det er husets butler, computeren Votaco, der registrerer, at der er kommet gæster. Heldigvis står Jørn Christiansen også i døren til at give mig en mere menneskelig velkomst.
Votaco er en usynlig computerbutler, der holder et vågent øje med det 333 m2. store hus i Frederiks, der er en landsby mellem Herning og Viborg.
- Den har registreret dig nu. Votaco holder øje med, hvor mange der er i huset, siger Jørn Christiansen, mens et stolt smil lyser op det grå fuldskæg.

Fremtidens hus

Det er Jørn Christiansen, der har bygget Votaco. Gæster skal se sig godt om for at se spor af den diskrete butler. De små følere på alle døre falder i et med træet. Og de små højtalere i loftet skal peges ud, før man lægger mærke til dem.
- Det er fremtidens hus. Om 10 til 20 år har alle familier en husbutler til det kedelige arbejde, mener Jørn Christiansen.
Den holder ikke bare styr på, når der går en ud eller ind ad døren. Den udfører de praktiske ting, som en pligtopfyldende butler ville gøre. Den kan ikke servere morgenmad på sengen, men følger alligevel familien lige fra den tidlige morgen. Votaco vækker alle i huset, også børnene efterhånden som de skal op. Første mand er 17-arige Niels kl. 5.15. Han skal tidligt op, fordi han kører med aviser, før turen går til gymnasiet.

Robotten sladrer

Votaco siger venligt godmorgen over højtaleren og giver en kort lokal vejrudsigt, så Niels ved, hvad han skal stå op til. Får det underbevidstheden til at trække dynen godt op over ho-vedet, insisterer Votaco på, at det er på tide at komme op.

Og den giver ikke op, hvis det stadig ikke lykkes. Så ringer den til soveværelset over det interne telefonnet for at sladre til farmand. Niels vil ikke stå op.
Skulle Jørn Christiansen mod sædvane også være sløv, råber Votaco op over husets højtalere, indtil en får vækket Niels. Vocato læser så nogle tal op, som Niels skal taste ind for at bevise, at han er vågnet.
Vejrudsigten er ikke et billigt plagiat fra lokalradioen, men derimod sammenstykket af bl.a. målinger af lufttryk, vindretning, hastighed samt luftfugtighed.
Tallene opsamles automatisk af Votaco, der omsætter dem til en vejrudsigt, den kan læse op.
Den elektroniske husbutler bruger så den indsamlede viden, når den skal sørge for den rette temperatur i huset.

Sparer på energien

Pisker der en kold vind mod de store glasfacader, skruer den automatisk ekstra op for varmen, så huset har den helt rigtige temperatur, når Niels, som første mand, sætter fødderne ned på gulvet.
Det har givet en energibesparelse på 5.000 kr. om året, fordi Votaco har skruet energiforbruget ned med 25 pct.
Før Niels skrider hen ad gangen, skruer Votaco den svage natbelysning op til en mild morgenbelysning. Votaco er jo ikke dum, og ved ligesom Niels, at det er mørkt udenfor.
Votaco begynder at vække de andre i huset. Også Ditte, 11 år, Rune, 12 år og Nanna på fire år bliver vækket af Vocato med et venligt godmorgen. Hvis ikke Jørn Christiansen hører andet, kan han roligt gå ud fra, at alle er kommet ud af sengen til rette tid.
Vocato siger til Jørn, hvis en af børnene ikke er kommet af sted, eller har glemt at lukke en af yderdørene.
Husbutleren tæller ned, til alle er ude. Så slår den tyverialarmen til med infrarød overvågning og sensorer på alle døre.
- For 14 dage siden registrerede Vocato, at der var en, der låste sig ind med nøgle på et usædvanligt tidspunkt. Den ved, hvornår vi plejer at komme hjem og ringede mig derfor op på arbejdet for at fortælle, at noget var unormalt. Jeg ringede hjem, og det viste sig at være min datter på 11 år, der var blevet syg og var taget hjem, fortæller Jørn Christiansen.

For at kunne tale har Vocato fået indlæst lange talestrømme. Herfra plukker den så brudstykker, når der skal sammensættes sætninger. Derfor er det ikke en digitaliseret computerstemme, der lyder i højtalerne. men derimod et mix af Jørn Christiansens to børn.

- Du kan kalde det overvågning, men det er det ikke. Det er en tryghed og en lettelse for os, siger Jørn Christiansen.

Hans lange grå hår samlet i en hestehale virker som en kontrast til den enorme EDB-transport, der sker i hjemmets 28 km. ledningsnet. Indretningen har heller ikke spor af hightech, men domineres af rødbrune klinker, krostole i køkkenet og et kæmpe almueskab.

Huset afspejler nok meget godt den baggrund, Jørn Christiansen har. Han begyndte oprindeligt med at studere atomfysik, men skiftede til en uddannelse som elektronikmekaniker. Senere tog han en uddannelse som lærer, så der blev tid til hobbyen med elektronik og EDB. I dag er han lærer på Sunds Skole.Computer i alle rum

I hvert sit børneværelse sidder Rune og Ditte på 12 og på 11 år. De spiller computerspil mod hinanden via et netværkskabel. Begge har hovedtelefoner på med en mikrofon foran munden. Derfor kan Rune tale med lillesøster, mens han skyder hende ned i de lange gange i spillet Doom.
Jeg spiller nok to til tre timer om dagen, får Rune sagt midt i et skærmskift. Han ligner en jægerpilot i panik, med sine hurtige ryk i joystikket, mens han taler engelsk i mikrofonen.
Ikke bare Rune har en computer. Der er en i alle værelser. Men kommandoer til Votaco fra værelserne sker via telefonen.

- Den er meget let at styre fra telefonen, når det er mindre kommandoer som en ekstra vækning eller at sætte temperaturen op. Det kan jeg også gøre, når jeg ikke er hjemme, forklarer Jørn Christiansen.

Skulle han starte forfra i dag, ville han nok lade alle kommandoer gå til Votaco via computerne.
Men hele projektet startede i firserne, hvor computere var væsentlig dyrere end de er i dag.

Teknodromen

Selve hjertet i styringerne ligger i et lille kælderrum, som Jørn Christiansen kalder Teknodromen. Computeren er selvbygget og ser ikke ud af meget.
Den er bygget op om en processor i 68.000 serien. Microcontrollerne har Jørn Christiansen selv bygget.
Det var den årlige varmeudgift på 20.000, der fik Jørn Christiansen til at udvikle Votaco. Den er derfor et barn af fattigfirserne.
Votaco holder styr på alle vigtige aftaler og fødselsdage og kan læse dem op om morgenen. Og om aften lægger den børnene i seng.

- Vi har aldrig diskuteret sengetider med vores børn. De har været vant til, at når Votaco sagde godnat, så gik de i seng. Det giver et meget harmonisk liv at undgå skænderier,” siger Jørn Christiansen.

Visionerne

Visionerne for Votaco fejler ikke noget.

- En dag vil computere overtage alle de kedelige funktioner i hverdagen. Vi får slaveriet tilbage. Nu er det bare computeren, der skal være vores slave og huske at støvsuge og købe ind, siger Jørn Christiansen.

Han er selv godt i gang med at udvikle Votacos evner, så den kan forstå tale. Så bliver det muligt at gå ind i et rum og give kommandoer som ”tænd lys på styrke tre.” ”Tænd fjernsynet og sluk radioen.”

Jørn Christiansen snakker med begejstring i stemmen og kan næsten ikke vente, til den perfekte butler er færdig.

 

Hvis du vil have yderligere oplysninger, kan du kontakte:

Ege-Data Consult ApS
Dalgasvej 5, DK-7470 Karup J, Denmark
Telefon: +45 86662474
Fax: +45 86661098

Send e-mail til rune@ege-data.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2013 Ege-Data Consult ApS
Senest opdateret: 29. juni 2013